
Monemvasia este un oras-cetate, pe o mica insula, din sud-estul regiunii Penepolez. Insula este legata de tarm printr-un mic pod. Pe vremuri a fost unul dintre cele mai importante porturi, aflandu-se sub ocupatie bizantina, mai apoi sub ocupatia venetienilor iar in final sub ocupatie turca. Frumusetea si misterul incepe de dincoloo de portile fortificate ale cetatii. Stradutele mici si pietruite sunt un labirint, prin care poti sa te pierzi linistit, fie la o cafenea, fie la un magazin cu suveniruri, la biserci, sau sa urci pana in varful muntelui pentru o priveliste care iti taie rasuflarea. In interiorul cetatii sunt si cateva hoteluri mici, in cladirile restaurate si conservate perfect. Trebuie mentionat, totusi, ca nu este usor de ajuns cu un bagaj mare aici, stradutele inguste si pietruite ingreuneaza transportul bagajelor, iar preturile nu sunt deloc mici. Accesul este exclusiv pietonal.

In piateta principala din cetate este o biserica foarte frumoasa, Elkemenos Christos care merita vazuta, dar in total sunt mai bine de 30 de bisericute mici in interiorul cetatii.

Eu am descoperit-o acum ceva ani, prin nasii mei greci care locuiesc in Neapoli, la aproximativ 40 km. De atunci de cate ori ajungem la ei, mergem cel putin odata la Monemvasia.


Cum ajungi?
Nu, nu e deloc aproape, sunt aproximativ 1500 km din Bucuresti. . Dar vreau sa va conving ca merita acest drum oricat de lung ar parea. Cam pe acolo se termina Grecia Continentala, insa daca esti putin mai aventuros si vrei cu totul altceva de la Grecia, poti face traseul cu o oprire pe la jumatatea drumului, sau in Serres dupa ce ai trecut granita, si sa ajungi a doua zi. Mai poti, bineinteles, sa faci un traseu cu mai multe opriri, sunt multe de vazut pana acolo, depinde ce iti doresti! Noi de obicei mergem dintr-un foc, cam 22 ore in functie de vama si opriri. Conducem amandoi asa ca nu e atat de dificil…
Ce imi place foarte mult este ca niciodata de cand mergem, nu am vazut statiunea sufocata de turisti…atmosfera este foarte relaxata si degajata. Cu cat te apropii, peisajul devine fabulos!
Important de mentionat este costul taxelor de autostrada. Aprox. 120 euro/ dus-intors pentru o masina. Dar traversezi toata Grecia.
O alta varianta de a ajunge, este sa mergi cu avionul pana in Atena si de acolo sa inchiriezi masina. Mai sunt aprox. 300 km Atena – Monemvasia.
Ce poti face in afara Monemvasiei?
Neapoli, Lakonia – este oraselul in care stau nasii nostri. Este un orasel mic, traditional in care nu vezi asa des turisti, iar asta mi-a placut de la inceput! Vezi exact cum traieste un grec autentic! In zona de centru – faleza, sunt cateva terase foarte dragute unde se mananca foarte bine. Acolo este si portul pentru ferry care merge pe insula ce se vede in departare, Kithira. Plajele sunt libere, sunt si cateva amenajate unde poti sa cumperi un frappe si stai cat vrei la plaja pe sezlong. Preturile sunt incomparabil mai mici fata de orice loc super-turistic!

Este un drum care duce spre varful muntelui, absolut spectaculos. Serpuieste printre casute mici si cochete asezate pe marginea vaii, pana pe platoul cu brazi din varf. Atentie, nu va aventurati cu masini prea mult pe stradutele inguste, nu stiti cand se poate infunda drumul, credeti-ma, nu e deloc usor sa intorci cand in spatele tau e o rapa de cateva sute de metri! Puteti parca undeva unde spatiul permite si sa o luati la pas!


Insula Elafonisos – daca vreti o apa cristalina si nisip foarte fin, aici este locul perfect! Te simti aproape ca in Maldive, si nu, nu exagerez! Se ajunge cu un ferry, de la marginea Orasului Neapoli, costa 1 euro/pers, si 11 euro/masina, dureaza 8-10 minute, iar plecarile sunt din 30 in 30 minute. In zona portului, sunt o multime de terase si baruri foarte dragute unde puteti sa mancati si sa va bucurati de priveliste. Faimoasa plaja se numeste Simos, este pe cealalta parte a insulei, dar insula fiind foarte mica, faceti doar cateva minute. Puteti inclusiv sa va aduceti propriile sezlonguri, sau sa stati la plaja amenajata. Daca va atrage ideea de a sta pe insula, sunt si cateva hoteluri foarte dragute, e drept, ceva mai scumpe decat in Neapoli, ca doar este insula, nu?



Parcul Geologic Agios Nikolaos – Petrified forest – este locul in care se termina Grecia continentala. Foarte putini oameni ajung aici. Merita o plimbare, sunt aproximativ 40 de minute din Neapoli.

Va mai las niste poze, si sper ca v-am convins!






Foarte fain articolul 😊
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc mult!🤗
ApreciazăApreciază
Superb! Mi-ar plăcea sa ajung acolo 😍
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Recomand cu draag! 🤗
ApreciazăApreciază