Kythira – insula mai putin stiuta a Greciei

Chora Castle view

Acest articol il putem considera o continuare a articolului cu Monemvasia. De ce? Pentru ca insula Kythira este foarte aproape. De fiecare data cand mergeam la nasi, in Neapoli, vedeam in departare aceasta insula. Si de fiecare data spuneam “vom merge candva!”Ii tot intrebam cum e, cum arata, pentru ca nu am auzit atat de mult de ea si nici nu prea stiu persoane care sa fi fost. Oricum, nu este la fel de aglomerata ca celelalte insule foarte cunoscute. Noi am fost in iunie cand in Romania pandemia nu avea atata forta, numarul de cazuri era in scadere, iar in Grecia erau 40-50 cazuri pe zi. Unde mai pui ca in toata zona Peloponezului nu fusese raportat niciun caz pana la acel moment. Deci totul a fost safe! Nu..nu doar ca a fost safe, a fost pustiu! Pentru ca e departe totusi, si cu avionul se ajunge destul de greu, au fost extrem de putin turisti, abia daca zareai cativa. Eu sincer m-am bucurat. Sute de metri de plaja erau doar pentru noi, la propriu.

Kythira nu este la fel de “aranjata” precum alte insule celebre deja in Grecia. Totul este cat se poate de simplu, nu toate drumurile sunt asfaltate si sunt destul de inguste in anumite zone. Nu este o insula pentru distractii neaparat, mai degraba una pentru familii, cu liniste, taverne si atmosfera relaxanta. Eu o vad perfecta ca destinatie, mai ales pentru perioada dificila prin care trecem, nu este deloc aglomerat, distanta este mai mult decat cea regulamentara, iar numaraul de cazuri din zona este extrem de redus.

Cum ajungi?

IMPORTANT!

Eu am fost in iunie 2020, cand pandemia era abia la inceput si nu erau restrictii atat de dure. Va rog sa verificati din surse oficiale, toate conditiile de intrare, inainte sa planificati o calatorie in Grecia.

Asa cum va spuneam mai sus, puteti ajunge si cu avionul, insa este posibil sa faceti destul de mult, iar escala sa fie lunga.

Cu masina, asa cum am fost si noi, mi se pare cel mai usor, chiar daca si asa sunt destui kilometri. Vaporul spre insula pleaca din Neapoli, iar un bilet pentru auto costa 44.50 euro pe sens, iar pentru pasageri 12.50 euro pe sens. Mai multe detalii si orarul vasului le gasiti aici

De cazare s-au ocupat nasii nostri, au rezervat o vila prin booking, Villa Iris se numeste si este in Livadi. Desi initial mi s-a parut departe de plaja, dupa ce am ajuns si am vazut privelistea de pe terasa mi-am dat seama ca e mai mult decat as fi vrut. Oricum in fiecare zi am fost in alta zona a insulei asa ca nu am pierdut nimic. Sunt 4 dormitoare plus un living imeeens, de o curatenie exemplara, iar proprietarii extrem de prietenosi.  

Villa Iris

Ce poti sa vezi ?

Diakofti – este locul in care ajunge ferry-ul. Nu am stat decat vreo 2 ore la intoarcerea spre Neapoli, dar plaja a fost de vis, fiind singura cu nisip fin de pe insula.

Diakofti

Kapsali – este capitala insulei si orasul cel mai mare si vesel de pe insula. Sunt o multime de terase si taverne, iar seara este destul de animata zona (mai putin acum cat era pandemie). Sunt si foarte multe magazine cu  tot felul de obiecte si suveniruri handmade care iti fura privirea si chiar merita achizitionate.

Kapsali Beach – view over Chora Castle

Chora Castle este chiar inainte de Kapsali, este un castel emblematic ce un poate fi ratat! A fost construit in sec.XIII ca o fortareata si i se mai spunea si “Eye of Crete”, datorita pozitiei sale, fiind intre marea Egee, marea Ionica si marea Cretei, iar de aici se putea observa orice vas care tranzita zona. Mai multe va las pe voi sa descoperiti acolo.

Castle view
Chora streets

Fonisa Waterfall – Nereida – Cascada se afla in localitatea Milopotamos, masina ramane undeva la drum, se merge putin pe jos dar drumul este usor. Apa curge de la aproximativ 20 m inaltime printre stanci si vegetatie, totul este verde si racoritor!

Fonisa waterfall

Avlemonas – este un satuc mic, dar extrem de dragut. In centru sunt cateva terasa cu mancare foarte buna, iar langa, poti face baie in micul golf dintre stanci unde apa este de un turcoaz nebun!

Avlemonas
Avlemonas

Kaladi beach – mie plaja asta mi-a placut enorm. Erau 3 oameni cand am ajuns noi si desi a trebuit sa coboram foarte multe trepte, sa le si urcam la intoarcere, tot nu ne-a parut rau. Am prins si niste valuri interesante. Este un singur bar sus, iar daca vrei sa iei ceva, fa-o inaite sa cobori, nu cred ca vrei sa te trezesti ca n-ai apa si trebuie sa urci sute de trepte pentru asta.

Kaladi beach

Chalkos Beach – este o plaja intr-un mic golf, ferita de valurile mari dar foarte pietroasa. Drumul nu este asfaltat, este bun, insa praf mult!

Chalkos beach

Melidoni Beach – este foarte asemanatoare cu Chalkos, la doar cativa kilometri de Kalamos

Melidoni beach

Firi Ammos Beach – Aici n-am mai ajuns pana jos, drumul este foarte abrupt si ingust. Am preferat sa ne intoarcem, totusi am reusit sa fac o poza cu albastrul asta perfect.

Firi Ammos beach

Platia Ammos Beach – Este un sat mic in nordul insulei, de unde se vede si partea de continent cu Neapoli. Nu era nimic amenajat, dar fiind pustiu, a fost fix pe placul meu!

Platia Ammos beach

In continuare, va mai las niste poze si astept sa imi spuneti cum a fost!

Instagram: @calatoreste_cu_emma

Villa Iris
Chora
Chora streets
Chora streets