Cu masina la Istanbul. Sunt suficiente 4 zile?

In Istanbul imi doream de foarte mult timp sa ajung. Desi am mai fost in Turcia acum ceva ani, in Kusadasi, in Istanbul nu am ajuns. Cel putin in ultimii ani, ma concentrasem prea mult pe tot ce era in afara Europei, bine nici Turcia nu este in UE, dar cumva alegeam orice era peste ocean. Anul acesta a fost dificil pentru intreaga planeta. Am calatorit extrem de putin. Simteam nevoia de o vacanta mai mult ca niciodata, dar unde? Unde-i safe? Restrictiile se modificau de la o zi la alta si ne-au taiat elanul in a programa ceva din timp. Si uite asa, intr-o zi, am vazut o reclama cu Istanbul. Boom! Aici mergem! Cum de nu m-am gandit? Totul a fost foarte spontan, am citit repede pe mae.ro, am vazut ca singura regula este sa porti masca, am facut bagajul imediat si am plecat intr-o miercuri dimineata.

Cum ajungi?

Noi am ales masina. Din Bucuresti sunt 650 km, un fleac pentru noi care suntem obisnuiti cu statul in masina. Am plecat dimineata devreme, in jur de ora 4:00 si am facut cam 10 ore cu tot cu opriri si vami. Cea mai obositoare bucata de drum este prin Bulgaria. Nu este niciun strop de autostrada, ci doar sate si camp. Traseul a fost Bucuresti – Ruse (vama) – Razgrad – Targovishte – Kotel – Elhovo – Lesovo – Hamzabeyli (vama) – Edirne – Istanbul.

Ce trebuie sa stii inainte…

Pasaportul trebuie sa fie valabil minim 6 luni de la intrarea in Turcia.

Este de mers cu masina la Istanbul, dar nu si prin Istanbul, traficul este infernal si pierdeti foarte mult timp.

In perioada aceasta, in vama Bulgaro-Turceasca se vor achita 3 euro pentru dezinfectia masinii si vi se vor da masti si dezinfectant la intrarea in tara. Taxa se plateste si la iesirea din tara.

Masca se poarta peste tot, interior, exterior, pe strada etc. Exceptie, fiind bineinteles la restaurante.

In Bulgaria vigneta costa 11.85 euro/7 zile.

In Turcia, exista un sistem HGS, de plata al autostrazilor. Daca nu aveti lire turcesti atunci cand intrati in tara, puteti sa va achizitionati cand ajungeti in Istanbul de la orice PTT (posta) in decurs de maxim 7 zile. Nu recomand sa platiti in euro pentru ca va vor taxa la un curs foarte prost. Eticheta HGS se lipeste exact sub oglinda retrovizoare. Noi am incarcat-o cu 100 lire si cred ca au mai si ramas bani. Am intrebat la mai multe PTT-uri, care ar fi suma minima, si am primit raspunsuri diferite, de aceea am preferat sa punem 100 lire. Oricum la iesirea din tara, va vor verifica numarul de inmatriculare, si daca aveti ceva amenzi sau taxe neplatite le veti plati pe loc.

FOARTE IMPORTANT!! Nu lasati masinile in parcari nesigure! Mai bine cautati mai mult, sau platiti mai mult pentru o parcare subterana dar asigurati-va ca este safe! NU LASATI CHEIA MASINII SUB NICIO FORMA! Unii vor incerca sa va spuna ca poate mai trebuie mutata si au nevoie de cheie! Nu lasati lucruri de valoare in masina. Noi am lasat masina cam la un kilometru de hotel, dar am gasit o parcare foarte sigura, la un pret foarte bun. 45 lire pe zi! Linkul aici http://www.cosmoparks.com/

Daca veniti cu alta masina, care nu este pe numele vostru, aveti nevoie de procura notariala apostilata de Consulatul Turciei.

Pentru vizitarea moscheilor este bine ca fetele sa aiba ceva de pus pe cap si fusta lunga, iar baietii pantaloni lungi, nu bermude!

Ce am vazut..

Hotelul nostru a fost in zona centrala, la aproximativ 1,5 km de Hagia Sofia. Nu am folosit absolut deloc transportul in comun, am mers numai pe jos! Am batut toate stradutelele in lung si in lat, la pas. Localnicii se plang ca pandemia i-a afectat foarte tare si nu sunt turisti ca de obicei. Ori m-am dezvatat de aglomeratie cu atata pandemie si stat acasa, ori exagereaza ei! :))

Dolmabahce  Palace – programul de vizita este de la 9:00 la 18:00, iar lunea este inchis. Pretul biletului pentru Palat si Harem este de 120 lire.  Daca vizitati doar Haremul este 60 lire. Depinde si de timpul pe care il aveti, insa este absolut superb, este situat pe malul Bosforului si merita vizitat!

Dolmabahce Palace
Dolmabahce Palace

Vis-a- vis de palat este stadionul celor de la Besiktas.

Besiktas Stadium

Moscheea Ortakoy – se afla  in zona Besiktas, langa podul ce leaga partea Europeana de cea Asiatica. Sunt si o multime de terase si magazine de suveniruri  dragute.

Ortakoy Mosque

Marele Bazar – nu aveti cum sa il ratati nici daca vreti! Cu siguranta stradutele vor duce aici. Sincer nu va incurajez prea tare sa faceti cumparaturi aici, chiar daca negociati, preturile pot fi mari, si nu toate produsele sunt de calitate. In mare parte sunt fake-uri…oricum gasiti de toate peste tot, toate stradutele sunt un bazar.

Grand Bazaar

Plimbare pe Bosfor – Chiar langa podul Galata, am gasit o barca ce pleca fix atunci si costa 25 lire turcesti. Plimbarea a durat aproximativ o ora si un sfert. Sunt si barci mai mici dar mai scumpe. Gasiti toate variantele la toate preturile. Depinde ce va doriti.

Bosphor boat trip

Turnul Galata – Din pacate era inchis pentru renovari asa ca nu am putut intra, insa am continuat drumul spre straduta Istiklal.

Galata Tower

Tramvaiul Rosu si Piata Taksim – tramvaiul circula pe strada Istiklal spre piata Taksim. Am luat o calatorie doar dus, de dragul plimbarii. Costa 3,5 lire o calatorie. Piata Taksim este imensa, pline de magazine si restaurante. Sunt si cateva cofetarii renumite aici. Don’t miss it!

Red Tram – Istiklal Street

Moscheea Sfanta Sofia – de curand aceasta a fost transformata in moschee desi ea inainte era Bazilica. Auzisem ca era taxa de vizitare, dar cred ca a fost scoasa pentru ca nu am platit nimic. Daca nu aveti o esarfa de pus pe cap, va dau ei una de unica folosinta pentru 5 lire. Daca aveti nevoie si de ceva peste haine, inca 20 lire. Asa ca mai bine veniti pregatite fetelor!

Hagia Sofia Mosque

Moscheea Albastra – Se afla vis-a-vis de Sfanta Sofia, in ziua in care am fost era inchisa, tot pentru renovari. Asa ca am vazut-o doar de afara.

Blue Mosque

Bazilica Cisterna – este chiar langa Sfanta Sofia, accesul costa 30 lire turcesti. Atractia principala a Bazilicii, este reprezentata de doua capete de meduza, una cu capul intors, cealalta cu capul intors lateral. Tot aici s-a filmat si celebrul film “Inferno” cu Tom Hanks.

Basilica Cisterna

Palatul Topkapi- fosta resedinta a sultanilor otomani, astazi muzeu. Stiai ca aici se afla sabia lui Stefan cel Mare? Inca nu se stie exact cum a ajuns sabia acolo si din cate am citit s-a incercat si cumpararea ei pentru a fi adusa inapoi in Romania, dar fara succes. Pretul este de 100 lire. Aveti nevoie de ceva timp pentru a-l vizita pe indelete…

Topkapi Palace

Moscheea Beyazit – era la 3 minute de mers pe jos de la hotel tot in zona Sultanahmet. Este foarte frumoasa si merita vazuta.

Beyazit Mosque

Moscheea Suleymaniye –  este una dintre moscheile emblematice ale Istanbului, este in toate pozele de prezentare, pentru ca se afla pe marginea Bosforului si se vede de la mare departare.

Suleymaniye Mosque

Miniaturk – este un parc unde gasiti toate cladirile emblematice ale Turciei, de la moschei la cladiri administrative importante in miniatura. Pretul biletului este de 30 lire. Nici nu conteaza daca esti sau nu copil, te vei pierde printre toate machetele superbe si minutios lucrate! Nu o rata!

Miniaturk

Ce mananci?

Tot ce iti pofteste inima! Am incercat de la shaorma, la baclava, rahat turcesc, cafea si ceaiuri de care nu scapi oricum pe unde mergi. Va las aici cateva locuri din care am mancat si pe care le recomand:

Nusr-et – Cine nu il stie pe Salt Bae, sa caute acum! Unul dintre restaurantele lui era la fix 15 minute de noi. Asa ca am mers nu o data, ci de doua ori! Preturile sunt foarte accesibile, mai ales daca te gandesti ca oricum in Bucuresti poti plati chiar si mai mult pe o masa asemanatoare. Eu nu sunt innebunita dupa carne, dar aici….am mancat cea mai buna vita ever, si cel mai bun burger de pe pamant! Ospatarii sunt foarte atenti si chiar va fac mici demonstratii! Faceti musai rezervare, cozile sunt mari si puteti astepta destul de mult! https://www.nusr-et.com.tr/en/home.aspx

Nusr-et

Moss Lounge the Bosphorus. De aici puteti manca/bea o cafea buna si sa admirati tot Bosforul. Chiar in spate se afla Moscheea Suleymaniye.

Moss lounge view

Hafiz Mustafa – Sunt multe, nu aveti cum sa ratati, sunt si pe strada Istiklal daca vreti sa incercati Baclava si orice desert turcesc la mama lui…e un must!

Un ultim sfat, mergi pe jos, muuuuult! Si daca descoperi locuri noi, da-mi de veste!

Va mai las niste poze mai jos!

Dolmabahce Palace
Galata bridge and tower